Meteen naar de inhoud

Driehonderdmiljoen kroketten

Driehonderdmiljoen kroketten gaan er in Nederland per jaar via onze mond door onze slokdarmen naar onze magen en verder. Vooral rundvleeskroketten. Dat schijnt gemiddeld vijfentwintig kroketten per persoon te zijn. Een van die personen ben ik. Dit jaar zit ik op vier dus nog eenentwintig te gaan.

Twee van die vier kroketten at ik in restaurant de Waldhoorn in Otterlo. Geen rundvleeskroketten, maar oesterzwamkroketten. Oesterzwamkroketten, een woord dat ik niet twee keer snel achter elkaar kan zeggen. Twee achter elkaar opeten lukt beter. Sterker nog, dat lukt heel goed. De oesterzwamkroketten waren heerlijk.

Na het eten vroeg ik me af wat de productie van oesterzwamkroketten betekent voor onze leefomgeving in vergelijking met de productie van een rundvleeskroket.

De oesterzwamproducent Zwamburg hielp me op weg. Hun stelling is dat de productie van een oesterzwamkroket 250 liter minder water per kroket kost dan de productie van een rundvleeskroket. 250 liter water? Mens, daarmee kun je een grote badkuip vullen.

‘Klopt dat wel?’, vroeg ik aan Zwamburg. Ik kreeg per omgaande een uitvoerige bewijsvoering. Conclusie: als je een oesterzwamkroket eet in een vol bad, kost dat net zoveel water als een rundvleeskroket eten in een leeg bad.

Dat betekent dat als we in Nederland 300 miljoen oesterzwamkroketten zouden eten in plaats van 300 miljoen rundvleeskroketten we 300 miljoen maal 250 is 75 miljard liter water per jaar besparen. Dat is evenveel als 6 procent van het jaarlijkse totale drinkwaterverbruik in Nederland!!  Geen kattenpis in een land waar de drinkwatervoorziening onder druk staat.

En als waterbesparing nou het enige voordeel was. Niet dus, want bij de productie van oesterzwamkroketten heb je in vergelijking met rundvlees ook geen dierenleed, geen mest- en stikstofprobleem, geen aantasting van het landschap door grote stallen, geen gesleep met voer uit andere landen, kortom niet al die problemen waar we nu door de intensieve veehouderij mee geconfronteerd worden.

Moeten we dan allemaal vegetariër worden? Van mij niet. Maar steek als rundvleeskroketteneter niet je kop in het zand en erken dat de productie van rundvleeskroketten schadelijk is voor natuur, milieu, landschap en dier. En wie dat erkent, erkent ook dat het echt anders moet, hoop ik.

In optimistische afwachting daarvan ga ik me dan vast verdiepen in de productie van de 600 miljoen frikandellen die in Nederland jaarlijks naar binnen gewerkt worden. Ik houd u op de hoogte.

Bronnen:
https://zwamburg.nl/producten/#:~:text=Oesterzwam%20kroket,die%20gekweekt%20zijn%20op%20koffiedrab

https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2021/hoeveel-water-gebruiken-we/https://www.aksv.nl/feiten-en-cijfers

Foto: shashinjutsu Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/ Via: https://www.flickr.com/photos/graasland/7584380718

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *