Meteen naar de inhoud

Wandelen met de wolf, een nieuwe attractie bij Park Hoge Veluwe

In 2023 biedt Nationaal Park Hoge Veluwe een nieuwe spectaculaire attractie aan: Wandelen met de wolf. In navolging van populaire attracties als ‘Wandelen met een ezel’ kunnen bezoekers van het Park straks een wolf huren om daarmee door het Nationaal Park te wandelen. Over dit toch wel opmerkelijke bericht melden bronnen vanuit het Park dat er een totale omslag in het denken van het Park is gekomen. “We denken met betrekking tot de wolf niet langer in problemen, maar in kansen en mogelijkheden, want ook aan de wolf kun je verdienen,” aldus een betrouwbare bron.

Ter voorbereiding van de attractie, die rond Pasen 2023 van start moet gaan, zijn de wolven op dit moment nog in training. Ze volgen daarbij een intensief programma dat hen volledig mak moet maken. Daartoe worden de wolven elke dag drie maal gevoerd in hoeveelheden die elk honger gevoel bij hen weg moet nemen. Om ze ook te laten wennen aan fotograferende mensen worden ze tijdens het voeren omsingeld door mensen met fototoestellen.

Het is niet de bedoeling dat mensen tijdens de wandeling van de paden afwijken en met hun wolf dwars door de bossen en heidevelden van het Park gaan wandelen, is ons medegedeeld. Om te voorkomen dat dat gebeurt, en om te besparen op de handhaving van het Park, worden de wolven getraind in het op de paden houden van mensen. Onderdelen van de training zijn daarvoor afgekeken van de training van hulphonden, meldt een medewerker. “Maar het zou te ver voeren om te zeggen dat we hulpwolven aan het opleiden zijn.”

Omdat het niet uitgesloten is dat de wandelwolf tijdens de wandeling toch honger krijgt, krijgt elke bezoeker die een wolf huurt, een zakje proviand voor de wolf mee. Dit zal vooral bestaan uit blikjes moeflonvlees. Wolven en proviand zullen af te halen zijn bij het bezoekerscentrum van het Park.

Als de attractie bij het publiek aanslaat denkt het Park nog over nieuwe mogelijkheden die de wolf biedt. Gedacht wordt aan een workshop ‘Dansen met de wolf.’ Om het personeel hiervoor te trainen is er al contact gelegd met de bekende Amerikaanse acteur Kevin Costner, zoals bekend een specialist op het gebied van dansen met wolven.

Een ander wolvenidee dat de ronde doet in het Park is een workshop ‘Samen met een wolf springen over het hek van het ecoduct.’ “Dat wordt nog wel een dingetje,” aldus onze zegsman, “want het lijkt er nog niet op dat onze wolven in staat zijn zo hoog te springen.” Een alternatief zou daarom kunnen zijn een workshop ‘Samen met de wolf rennen over het ecoduct’. Het hek op het ecoduct zou dan wel weggehaald moeten worden. De vereniging Natuurmonumenten heeft al laten weten aan zo’n workshop mee te willen werken. Binnen de directie van het Park klinken echter nog enige aarzelingen over deze samenwerking.

Dat is dus even afwachten. Maar los daarvan kunnen we wel concluderen dat 2023 een interessant wolvenjaar wordt op het Nationaal Park. We kijken er naar uit.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mav1.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *