Meteen naar de inhoud

Chinese klikspanen in Otterlo

Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo wil de Chinese markt op. Op haar website lezen we de met trots gebrachte boodschap: ’Sinds november 2017 is het voor Chinese bezoekers van het Nationale Park De Hoge Veluwe mogelijk om hun entreekaartje met Alipay te betalen. Hiermee is het Park een van de eerste toeristische bestemmingen in Nederland die deze Chinese betaalapp inzet om extra service te bieden aan zijn Chinese gasten.’
Het is extra service aan Chinese gasten inderdaad, maar wat het Nationaal Park niet vertelt, en misschien ook niet weet, is dat het tegelijkertijd ook een extra service aan de Chinese overheid is. Deze overheid gebruikt betaalapps als Alipay namelijk om haar eigen burgers te controleren.
Dat gaat zo.

Alipay is van het Chinese internetbedrijf Alibaba dat 80% van het internetverkeer in China controleert. Alibababa deelt alle klantengegevens die zij verzamelt verplicht met de Chinese overheid. Die overheid heeft zo toegang tot de internetdata van bijna elke Chinees. De reden voor die informatiehonger is simpel: controle.
De Chinezen hebben voor die controle een ingenieus sociaal punten systeem bedacht. Van elke burger wordt aan de hand van de verzamelde internetgegevens het gedrag beoordeeld. De overheid bepaalt wat goed gedrag is en wat slecht gedrag is. Goed gedrag levert punten op, slecht gedrag leidt tot puntenaftrek. Kritiek op de regering valt niet onder goed gedrag en leidt dus tot puntenaftrek.

Krijg je vaak puntenaftrek dan kun je uiteindelijk op een zwarte lijst terechtkomen. Je hebt dan geen toegang meer tot allerlei voorzieningen, je wordt een tweederangsburger. Je vrienden vinden dat ook niet leuk want bevriend zijn met iemand die op de zwarte lijst staat, levert ook puntenaftrek op. Zo’n vriend wil je natuurlijk niet en zo leidt een plek op de zwarte lijst ook tot sociaal isolement.

Wat heeft het Nationale Park daarmee te maken zult u zeggen. Nou je kunt je afvragen of je samen moet werken met een bedrijf dat als klikspaan functioneert voor een totalitair regiem.
Het Nationale Park doet dat op deze manier in ieder geval wel en gaat nog een stap verder. Ze wil graag meer Chinese toeristen lokken en gebruikt voor haar marketing op de Chinese markt de Chinese app WeChat, goed voor zo’n 800 miljoen gebruikers. WeChat is facebook, twitter, instagram, snapchat en paypall ineen. En net als Alibaba is ook zij een klikspaan en deelt zij al haar klantgegevens met de Chinese overheid.

Waarom gebruiken de Chinezen dan geen westerse varianten die in ieder geval niet als klikspaan van de Chinese overheid functioneren? Het door het Nationaal Park ingehuurde reclame bureau Next Port China zegt hierover in dagblad Trouw van 11 juli: ‘Facebook of WhatsApp gebruiken Chinezen niet. We hebben van bijna alle Amerikaanse apps een eigen variant’. Ja, ja dat is het halve verhaal. Chinezen hebben helemaal geen keuze want facebook, twitter, whatsapp etc. zijn in China niet toegankelijk. Al het buitenlandse internetverkeer wordt gestopt met een grote Chinese firewall.

Praktisch betekent bovenstaande dat als een Chinees zijn kaartje bij het Nationaal Park met Alipay betaalt, de Chinese overheid weet dat hij daar geweest is. Is er in het Kröller-Müller museum dan toevallig een tentoonstelling van een Chinese dissident dan heb je als Chinese toerist je negatieve punten te pakken, want Park en museum zien de Chinezen als een geheel.
Chinezen gaan dan Park en museum wellicht mijden en dat willen deze natuurlijk niet. Het zou vervolgens zomaar kunnen dat bij een toenemende afhankelijkheid van Chinees toerisme, de Chinese overheid invloed krijgt op het kritisch gehalte van de activiteiten van Park en museum.

Alles bij elkaar genoeg redenen voor deze oproep aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe:

Staakt uw samenwerking met klikspanen als Alibaba en WeChat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *