Meteen naar de inhoud

172 slachtoffers in Ede

Een schokkende kop boven deze column en dat is het ook. Ik heb het hier al eens eerder over gehad: in het verkeer vallen veel slachtoffers onder mens, maar ook onder dier. Gisteren stond het in de Gelderlander: de Edese wegen eisten in 2019 172 slachtoffers: 63 wilde zwijnen, 18 edelherten, 53 reeën en 38 vossen. Volgens Victor Nuijten, flora en fauna beheerder in de gemeente Ede zijn de N224 en de N304 tussen Ede en Otterlo en de Wekeromseweg van Ede naar Wekerom voor dieren het gevaarlijkst om over te steken.

Ik laat het even op me inwerken. 172 slachtoffers, elke twee dagen een dood gereden dier in onze gemeente. Wat voor effect zal zo’n bericht hebben? Je moet het even afwachten, maar je zou denken dat een zelfde schok als rondom al het vuurwerkgeweld in Ede toch wel gerechtvaardigd is. Wat gaan bijvoorbeeld de Edese gemeenteraad en burgemeester hieraan doen?
Voor de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Verhulst kwam het bericht blijkbaar te laat, anders had hij zeker aandacht besteed aan deze ramp. In 2021 nieuwe kansen zullen we maar zeggen, of liever ook weer niet eigenlijk. In de tussentijd kan de gemeenteraad in actie komen. Hoe?

Even denken: al het vuurwerkgeweld leidde tot een schreeuw om een vuurwerkverbod. Willen we dan ook de auto verbieden om al dat verkeersgeweld te voorkomen? Nee, dat gaat hem niet worden.

Wat dan? Ik dacht, waarom schakelen we de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet in? Heel logisch eigenlijk, want dit past precies in hun missie. Op hun site, onderzoeksraad.nl, lees ik:

‘Veilig wonen, veilig werken, veiligheid. Het klinkt vanzelfsprekend, maar veiligheid valt niet te garanderen. Ondanks alle kennis, technologie en procedures vinden ernstige ongevallen plaats en gebeuren er soms rampen. Door onderzoek te doen en daaruit lessen te trekken, kunnen processen en organisaties veiliger gemaakt worden.’

Zou het verkeersproces veiliger gemaakt kunnen worden? Ik denk het wel en de Onderzoeksraad zou daar vast een heel zinnig advies over uit kunnen brengen. Flora en fauna beheerder de heer Nuijten heeft al een suggestie. In de Gelderlander zegt hij dat als we 60 kilometer gaan rijden, het al heel veel aangereden dieren zou schelen.
Maar een lagere maximale snelheid op bijvoorbeeld de N224 zit er niet in. Dat wil de provincie niet omdat de N224 een belangrijke doorgaande weg is. Oh ja.

Uitgepraat? Nee, het lijkt me stug dat de provincie een advies van de Onderzoeksraad naast zich neer zal leggen. Dan moet die Onderzoeksraad eerst wel even over deze ramp ingelicht worden. Op hun site staat onder het kopje ‘Voorval melden’ een telefoonnummer: 0800-6353688. Ik stel voor dat de Edese gemeenteraad de burgemeester opdraagt dat nummer te bellen en te melden dat er vorig jaar 172 dieren zijn doodgereden op de Edese wegen, dat we dat heel erg vinden en dat we graag een advies krijgen over hoe we dat kunnen voorkomen. Ondertussen kunnen wij vast beginnen met de adviessnelheid van 60 kilometer per uur aan te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *