Meteen naar de inhoud

Wobben over de Otterlose opstand van 1999

Voor wie het even vergeten was, in 1999 was er een opstand in Otterlo. De aanleiding was de voorgenomen verkoop door de gemeente Ede aan een projectontwikkelaar van 39 erfpachtperceeltjes gelegen in een bos bij Otterlo. De Otterlose bevolking was bang dat het bos, een favoriet wandelgebied, daardoor afgesloten zou worden. Ook gingen er wilde verhalen rond dat er wel 450 vakantiewoningen in het gebied gebouwd zouden worden. Het was een heftige tijd maar de opstand slaagde. De gemeenteraad besloot de verkoop tegen te houden.

Voor wie niet precies weet waar dit bos is. Het ligt:
naast een vakantiepark dat een paar jaar geleden van de gemeente Ede toestemming kreeg om 450 vakantiewoningen te bouwen;
naast een voormalig voetbalveld dat de gemeente Ede met villa’s wil verstenen;
vlakbij een natuurgebied dat door het Nationaal Park De Hoge Veluwe aan een recreatiepark werd verkocht;
vlakbij het Otterlose Bos dat door het Nationaal Park De Hoge Veluwe voor het publiek afgesloten werd en dat ze nu exploiteert met het organiseren van safari’s;
naast een natuurgebied waarvan de provincie Gelderland wil dat het eerst grotendeels, en later wellicht helemaal, voor het publiek afgesloten wordt als de gemeente Ede haar huidige bouwplannen in Otterlo wil doorzetten.
Daar dus.

OTTERLO
Geen stoplicht springt er op rood
Geen stoplicht springt er op groen
Toch is er altijd wat te doen
(vrij naar Herman Finkers)

Ik was al jaren benieuwd waarom de gemeente in 1999 tot de verkoop van die erfpachtperceeltjes in Otterlo besloot. Dat betekent graven in het gemeentearchief en informatie opvragen. De gemeente beschikt over ambtenaren die je daarbij van dienst willen zijn. Sommige informatie wil de gemeente echter niet openbaar maken. Als je het met die geheimhouding niet eens bent, kun je een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur en een verzoek tot openbaarheid indienen. Wobben noemen ze dat. Deze regeling is een uitvloeisel van het uitgangspunt vastgelegd in de Grondwet wat luidt: “De overheid betracht bij de uitvoering van haar taak openbaarheid ….

Het aantal WOB verzoeken dat een gemeente krijgt en inwilligt, zou je als een maatstaf kunnen zien voor haar transparantie of openheid. Hoe zit dat in Ede vergeleken met andere gemeentes in onze regio vroeg ik mij af?
In de periode 2014-2018 waren er in Ede 122 WOB verzoeken. Bij 32 verzoeken werd om diverse redenen geen informatie verstrekt. In Veenendaal waren er in dezelfde periode 240 verzoeken waarvan er 100 (nog) niet werden ingewilligd. In Barneveld waren er 193 verzoeken waarvan 26 niet gehonoreerd. Wageningen had 146 verzoeken en denkt zonder onderbouwing dat slechts in 5% van de verzoeken geen info werd verstrekt. Apeldoorn en Arnhem hebben geen gegevens willen of kunnen verstrekken.
Je kunt zeggen dat Ede het met deze cijfers niet slecht doet. Maar het kan natuurlijk altijd beter. En sowieso is het raar dat ik bijvoorbeeld een WOB verzoek moet indienen om antwoord te krijgen op mijn vraag waarom het College in 1999 die erfpachtperceeltjes In Otterlo wilde verkopen. Degene die dat weten kunnen mij dat toch gewoon mededelen?
Nu moet ik om het antwoord te krijgen stapels notulen van collegevergaderingen door gaan worstelen die daarvoor eerst door ambtenaren in vele uren werk geanonimiseerd zijn.
Ik vraag me af of ik daar wel zin in heb. Laat ik het daarom eerst eens langs deze weg proberen.

Kunnen degene die kennis hebben van het hoe en waarom van de voorgenomen verkoop van boven genoemde erfpachtperceeltjes mij hierover alle informatie verstrekken? Het gaat mij en een aantal ambtenaren heel veel tijd schelen als ik dat antwoord op deze manier zou krijgen. En beter voor de gemeente Ede: ik kan dan mijn WOB verzoek intrekken.
Bij voorbaat hartelijk bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *